En man for på ett blixtbesök ut på landet till sin far, som levde där med sina katter.
”Jag stannar inte länge här, jag har ont om tid idag. Det snurrar mest hela tiden. Jag sliter men får ingenting gjort, jag blir ett nervvrak när som helst. Säg varifrån får du din stillhet?”
Den gamle lutar sig tillbaks: ”Lyssna nu på mig en stund, för det är faktiskt ganska enkelt.
... När jag sover, sover jag. När jag vaknar, vaknar jag. När jag tänker, tänker jag. När jag äter, äter jag. När jag jobbar, jobbar jag. När jag drömmer, drömmer jag. När jag talar, talar jag. När jag lyssnar, lyssnar jag.”
”Säg vad är nu detta för prat! Jag gör ju likadant som du, men ändå når jag ingen stillhet.”
”Lyssna nu på mig en stund: Du gör det mesta annorlunda.
När du sover, vaknar du. När du vaknar, tänker du. När du tänker, äter du. När du äter, jobbar du. När du jobbar, drömmer du. När du drömmer, talar du. När du talar, lyssnar du. När du lyssnar, sover du.”
En klok text av Börge Ring, som kan få en att inse hur enkelt det egentligen är att få uppleva nuet och att vara närvarande i livet.
Musik, konst, nöjen, hälsa och funderingar kring livet. Och lite om att uppnå mål.
search.php
tisdag 30 april 2013
lördag 20 april 2013
Munspels mikrofoner för blues.
När det gäller munspels mikrofoner, så som den klassiska JT-30 micken eller Shure Bullet mikrofonen så kan jag avslöja att det som tillverkas idag är ren skräp. Jag tror att det beror på att det finns vissa mineraler som inte får brytas länge, men som användes i de gamla mickarna från femtiotalet.
Om du vill ha en riktigt bra munspelsmick så är ett av de säkraste korten att vända sig till Dennis Gruenling på badassharmonica.com. Jag har köpt två mickar av honom och båda var fantastiskt bra. Den ena var en JT-30 med orginal stativ och box, och med orginal 101 kristall i, och den använder jag flitigt (den på bilden). Den andra var en orginal Shure Bullet CR41 mick med ett väldigt starkt orginal black-label Controlled Reluctance 99H86 5-51 element i. Den sålde jag vidare, för att jag föredrar kristall mickarna, då de har en varmare ton. Och personligen tycker jag att de ger en bättre respons än Bullet mickarna.
Dennis säger att han säljer enbart mickar som han själv skulle kunna tänka sig använda, och det tror jag på. För Dennis Gruenling är en av de bästa bluesmunspelare som finns idag, och är man på hans nivå då kan jag garantera att någon oseriös business inte är att tala om.
En annan person som säljer bra munspelsmickar är Johnny Ace (John Shipton). Om du söker på You Tube så kan du hitta klipp där han demonstrerar mickar som han säljer.
söndag 14 april 2013
Peps Persson.
En artisit som har influerat mig mycket är Peps Persson. Jag hade Peps som förebild när jag började lära mig att spela munspel, efter att ha hört honom spela i Hässleholm tillsammans med Bosse Skoglund och Jan Erik "Fjellis" Fjellström. De hade då en trio (ca 1991 var nog året, kommer inte ihåg exakt) som lirade Robert Johnson låter. Och ett bra sätt att motivera sig till att lära sig att spela ett nytt instrument är att lyssna live på musiker som vet vad de sysslar med, och som spelar med känsla och passion.
För när trion med Peps, Fjellis och Skoglund spelade så blev det alltid en intim stämning och lätt att ta till sig musiken. Och när Peps lirade loss på sitt munspel så gick det rakt in i hjärtat på mig.
Speciellt när han spelade Sony Boy Williamson II låten Moving Down The River Of Rhine, då var det enbart Peps på munspel och sång, och de andra tog en paus. Och jag lyssnade med stora öron och blev väldigt inspirerad.
Nuförtiden, tack vare internet så har det blivit ganska lätt att få hjälp med att utvecklas som munspelare. Det finns många You Tube klipp där munspelare över hela världen delar med sig av sina kunskaper och knep. Och mitt sug och min motivation efter att utvecklas som munspelare växer mer och mer, vilket glädjer mig väldigt mycket. För att kunna spela musik är ett privilegium som man ska värna varmt om, och absolut inte kasta bort.
fredag 12 april 2013
Torsdags giget.
Jag tycker att det är extra kul att samspelet mellan mig och Nils sitter ihop så bra som det gör trots att vi repar ganska sällan. Men vi har spelat väldigt mycket tillsammans genom åren, och vi känner varandra väldigt bra.
Så det var riktigt härligt att ha ett lyckat premiärgig 2013. Och den 9 maj är jag och Nils tillbaka på restaurang Viva. Välkomna då.
onsdag 10 april 2013
Att ta körkort när man börjar närma sig 40 strecket.
Jag tog mitt körkort den 7 Mars 2013, 39 år gammal. Och jag vill dela med mig av några tips till dig som är i samma sits som jag var.
Många menar på att det är svårare att ta körkort när man är äldre och det är delvis sant. Men om du är 39 år gammal så är du fortfarande ung.
Det enda som kan hindra dig från att ta körkort när du är i min ålder är hur mycket ansvar du har sidan om, som jobb, barn etc. För att allting handlar egentligen bara om att tro att man klarar av det, och att avsätta mycket tid på att övningsköra. När jag började övningsköra så jobbade jag i Söderhamn och jag hade ingen att öva privat med, och det var ett stort misstag. För du kommer behöva öva ofta och mycket privat om du vill se en förbättring i din körning, annars kommer ditt körkort bli svindyrt om all övning endast sker på skolan.
När jag var liten så var jag med om en bilolycka och sånt lagras i ens undermedvetna och kan verkligen sätta käppar i hjulet för en. Det ledde till att jag var mer rädd för bilen än att jag såg bilen som en tillgång i början. Och rädsla är motsatsen till att tro. Men om du har sluppit traumatiska bilupplevelser då har du ett bättre utgångsläge än vad jag hade.
När det gäller körteorin så känns det först som att det är en hel bibel man ska lära sig. Men om du har tillräckligt med tålamod så kommer du tillslut inse att det där går att lära sig och att du behöver inte kunna allt som står i boken. Ett annat misstag jag gjorde var att jag i början bara siktade på att få godkänt på teoriprovet, vilket ledde till att jag låg precis under godkänt på första provet. Så att sikta högt, ställ in siktet på att ha alla rätt istället, för då kommer du iallafall över godkänt strecket.
Och en sak till, det finns en hel del trötta pensionärer på vägarna precis som det finns hormonstinna ungdomar som tror att bilen är en leksak, så kan de köra bil så kan du också, inga problem.
God idé.
De gånger som jag har oroat mig över något eller inte mått bra, så har resultatet ofta blivit att jag har tagit dåliga beslut. Till skillnad från när jag är inspirerad och på gott humör. För det är oftast då jag tar bra beslut.
En sak som jag har upptäckt är att när jag är som mest avslappnad, som till exempel när jag är ute och promenerar eller tar en cykeltur och inte tänker på något speciellt. Då plötsligt flyger det in en massa bra idéer i skallen på mig från klar blå himmel. Ibland är det som att jag plötsligt fått kontakt med ett högre medvetande. För vissa idéer är så bra så att jag ibland undrar om de verkligen kom från mig själv.
Jag är ganska övertygad om att alla människor har upplevt detta någon gång. Men tyvärr så gör många ingenting av sina idéer, utan låter de istället helt enkelt bara passera vidare förbi.
Anledningen till det är antagligen att de inte tror på sig själva, och tänker just att: - "Nämen den idéen kom ju från mig, så då är det nog ingen bra idé".
Det finns de människor som har haft enorma framgångar i sina företag trots att de är dåligt utbildade och inte mycket mer intelligenta än vad du och jag är. Jag är övertygad om att det är just den typen av människor, som fångar upp de där idéerna som plötsligt dök upp när de stod vid busshållplatsen eller var ute på en morgonpromenaden. För att sedan göra verklighet av sin idé.
Så att om du har fått en massa bra idéer, så tycker jag att du ska göra dig själv en tjänst och ta de på allvar och göra något av det hela. Iställer för att låta någon annan få samma bra idéer helt gratis från ovan några dagar senare.
Så håll utkick efter de goda idéerna, för de finns därute någonstans, och när du minst anar så kommer de till dig.
tisdag 9 april 2013
HarpGear 50
För inte så länge sedan så ägde jag en Harpgear 50 förstärkare. Det är en 50 watts 4x10 förstärkare med fyra kontroller som är special byggd för munspel. Och visst lät den grymt bra till munspel det var det då inget snack om. Och jag gillade att den bara hade fyra kontroller, plus att den var väldigt snygg i sin tweed klädsel. Brian Purdy som är mannen bakom bygget menade på att den lät bra även till elgitarr. Men det håller jag inte med om, för när jag spelade elgitarr på den så var det vissa toner som bara lät skumt, till skillnad från när jag använde min Fender Hot Rod Deville.
Efter att jag exprimenterade med att byta ut 12AX7 rören till GE 5751 JAN på Harpgear stärkaren så märkte jag ingen större skillnad eller förbättring.
Men när jag bytte ut 12AX7 rören till GE 5751 JAN på min Fender Hot Rod Devill så blev det en enorm skillnad. När jag sedan pluggade in min Harp Attack pedal i Fender stärkaren så hade jag plötsligt en förstärkare som lät bättre än min Harpgear 50.
Jag har aldrig varit förtjust i att ha för mycket prylar utan istället vill jag ha det som fungerar och det som jag är van vid att använda. Jag tycker att för mycket prylar kan leda till förvirring, och tillslut vet man inte vad man ska använda.
För min del så räcker det med en bra gig förstärkare som funkar till både elgitarr och munspel. Och en mindre förstärkare som jag kan använda i studio sammanhang. Men innan jag gjorde mig av med min Harpgear 50 så gjorde jag en demo på den, och här kan du se den.
Efter att jag exprimenterade med att byta ut 12AX7 rören till GE 5751 JAN på Harpgear stärkaren så märkte jag ingen större skillnad eller förbättring.
Men när jag bytte ut 12AX7 rören till GE 5751 JAN på min Fender Hot Rod Devill så blev det en enorm skillnad. När jag sedan pluggade in min Harp Attack pedal i Fender stärkaren så hade jag plötsligt en förstärkare som lät bättre än min Harpgear 50.
Jag har aldrig varit förtjust i att ha för mycket prylar utan istället vill jag ha det som fungerar och det som jag är van vid att använda. Jag tycker att för mycket prylar kan leda till förvirring, och tillslut vet man inte vad man ska använda.
För min del så räcker det med en bra gig förstärkare som funkar till både elgitarr och munspel. Och en mindre förstärkare som jag kan använda i studio sammanhang. Men innan jag gjorde mig av med min Harpgear 50 så gjorde jag en demo på den, och här kan du se den.
lördag 6 april 2013
Att lära sig spela munspel.
Jag har många gånger funderat på att lära ut hur man spelar munspel, men jag tycker inte att jag är lärar typen eller ett pedagogiskt geni. Och att lära ut handlar ju mest om teknik och ganska lite om go "feeling". För jag skulle aldrig orka sitta och lyssna på när nån sitter och blåser sura, gnisslande oljud som gör att man vill gå och spola ner sig på dass. För att sedan sitta och verka helt oberörd och berätta om vad som behövs övas på.
Men i vår fin fina internet tid så finns det en man som heter Lee Sankey som lär ut alldeles gratis hur man spelar munspel på you tube. Lee är grymt duktig och jag förstår egentligen inte varför han helt gratis delar med sig av all sin enorma kunskap, när han istället skulle kunna göra en dvd att sälja. Men det finns säkert en smart baktanke med det hela som jag inte känner till.
Här kommer en länk till hans you tube sida.
http://www.youtube.com/user/leesankeygroup?feature=watch
Steve West Weston.
Förra året så besökte jag och en vän bluesklubben Mojo i Köpenhamn för att se den brittiska bluesmusikern Steve West Weston. Jag hade tidigare sett klipp på you tube när han spelade och jag var verkligen imponerad av hans munspels lir och hans sång. Och när vi kom till Mojo så tog jag tillfälligt i akt att prata med honom. Han var väldigt vänlig och delade gärna med sig av sina kunskaper.
För när det gäller diatoniskt munspel som jag spelar så finns det en del olika varianter och tekniker och tricks som man kan använda sig av. Och ska du spela blues då behöver du ha koll på att tungblockera.
Tungblockera innebär att du med hjälp av tungan blockerar de hål du inte tänker spela, nu kanske det låter hur enkelt som helst men jag kan lova dig att det krävs övning för att få den speltekniken att flyta. Men precis som med allt annat som man vill lära sig och bli bra på, så handlar det om att avsätta tid och öva och tro på det man gör. Själv så använder jag mig av tungblockering men även av en betydligt vanligare teknik som kallas för lip pursing. Lip pursing innebär att du använder läpparna för att tighta till de hål du tänker spela, istället för att blockera de toner du inte vill spela med hjälp av tungan. Fördelen med att tungblockera är att du får en fetare ton och kan göra fler effekter än med hjälp av lip pursing.
Steve West Weston spelar nästan enbart tungblockerat och han gör det grymt bra också. Så har du chansen att se honom så passa på. Det finns många klipp på you tube med honom så att det är bara till att googla på hans namn.
För när det gäller diatoniskt munspel som jag spelar så finns det en del olika varianter och tekniker och tricks som man kan använda sig av. Och ska du spela blues då behöver du ha koll på att tungblockera.
Tungblockera innebär att du med hjälp av tungan blockerar de hål du inte tänker spela, nu kanske det låter hur enkelt som helst men jag kan lova dig att det krävs övning för att få den speltekniken att flyta. Men precis som med allt annat som man vill lära sig och bli bra på, så handlar det om att avsätta tid och öva och tro på det man gör. Själv så använder jag mig av tungblockering men även av en betydligt vanligare teknik som kallas för lip pursing. Lip pursing innebär att du använder läpparna för att tighta till de hål du tänker spela, istället för att blockera de toner du inte vill spela med hjälp av tungan. Fördelen med att tungblockera är att du får en fetare ton och kan göra fler effekter än med hjälp av lip pursing.
Steve West Weston spelar nästan enbart tungblockerat och han gör det grymt bra också. Så har du chansen att se honom så passa på. Det finns många klipp på you tube med honom så att det är bara till att googla på hans namn.
fredag 5 april 2013
Blues på Viva.
På torsdag den 11/4 så spelar jag och pianisten Nils Bondesson blues på restaurang Viva i Lund. Viva är ett mysigt litet hak som har en del olika evenemang och temakvällar, som till exempel jazz, blues, comedy och quiz. Det är ofta väldigt avspänd stämning där och åldern är blandad och varierer. På torsdag så tänkte vi prova några nya låtar som vi sedan tänker spela i mitt ny startade projekt The Mudcats. The Mudcats består av min absoluta favorit trummis Håkan Nyberg, basisten Anders Lorentzi, pianisten Nils Bondesson, gitarristen Jon Eriksson och jag själv på sång, munspel och gitarr. Vi kommer att spela en del Chicago blues, Louisiana blues, men även ta en liten vända in i countrymusikens underbara värld.
Premiär giget för The Mudcats kommer att bli den 5 Juni på pub Kuntze på Sankt Gertuds i Malmö. Men än så länge så får ni helt enkelt nöja er med att åka till Lund och lyssna på mig och Nils, när vi spelar vad som komma ska på Viva i Lund nu på torsdag.
Vi ses där ;)
Premiär giget för The Mudcats kommer att bli den 5 Juni på pub Kuntze på Sankt Gertuds i Malmö. Men än så länge så får ni helt enkelt nöja er med att åka till Lund och lyssna på mig och Nils, när vi spelar vad som komma ska på Viva i Lund nu på torsdag.
Vi ses där ;)
onsdag 3 april 2013
Jim's Combo på Sankt Gertud 130404
Imorgon torsdag så spelar bluesbandet Jim's Combo på Sankt Gertruds i Malmö. Det är trummisen Jim Ingvarsson (fd Instigators och Bluebirds) som har kombinerat ihop svenska elite bluesmusiker från olika band. Och sist jag såg Jim Ingvarsson spela var i Lund, och då backade han upp munspels legenden Carey Bell, och det svängde nåt grymt.
Jim's Combo består av Stefan Dafgård på sång & munspel, Martin Abrahamsson på sång & gitarr, Mikael Fahleryd, som till exempel har spelat med Peps Persson, på bas. Så det lär bli ett härligt sväng på Sankt Gertruds imorgon.
Här är ett klipp från när de spelade på Musikens hus i Göteborg 2009.
Vi ses på Gertruds ;)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)